Close

10 Gouden kostuum regels

Traditie en etiquette maken dat we doorheen de jaren heel wat ‘regels’ en ‘wetten’ hebben gevormd omtrent het betere kostuum en de accenten. We zetten deze twee woorden bewust tussen aanhalingstekens, want een geschreven wet hoeft het niet per se te zijn. Toch zijn het aandachtspunten die je outfit van een 8/10 naar een 10/10 brengen. Over smaak valt niet te twisten, maar over etiquette wel. Toch?

 

1. De pochet

Een pochet hoeft niet te matchen met je kostuum, hemd of stropdas. We spreken dan over kleur én patroon. Een pochet is een speels attribuut dat mag afsteken, tenzij bij zeer officiële black tie gelegenheden. De kers op de taart als het ware alsook het extra accent voor wie een das achterwege laat.

 

 

2. Dunne riem bij een kostuum

Alhoewel riemen veel minder vaak dan vroeger deel uitmaken van een verzorgd en elegant beeld, blijft de regel om te kiezen voor een dunne riem zonder twijfel behouden. Een zwaardere riem gaat dan weer naar jeans broeken of chino’s. De kleur van de riem dient te matchen met de kleur van de schoenen voor klassieke gelegenheden. Bij sportievere looks kan het dan zeker weer anders. Vandaag de dag kiezen veel mannen voor side adjusters met knopen of zelfs helemaal zonder iets wat dan weer een heel strakke en cleane look oplevert.

 

3. Knopen los

Wanneer moet je een knoop nu dicht of open doen?

  • Jacket – De regel is steeds slechts 1 knop sluiten ongeacht uw keuze van 1, 2, 2 1/2, 3, 4 of 6  Knoops jasje, met uitzondering van het double breasted model waarbij je er vanbinnen een 2e hebt. Meestal is de te sluiten knoop degene dichtst bij de navel.
  • Gilet – Onderste knoop los
  • Wanneer je gaat zitten, moeten alle knopen van het jacket open.
                                         Onderste knop

4. Dasspeld

Een dasspeld lijkt voor sommigen passé, maar niets is minder waar. Draag je graag een 2-delig kostuum met stropdas, investeer dan ook in een mooie dasspeld. Als je rondloopt zonder jasje zal je das mooi op zijn plaats blijven zitten, én het is een top accessoire. Let er op dat je dasspeld niet breder is dan de stropdas zelf, en stem deze af op kleur van de manchetten indien gewenst.

dasspeld

5. Lengte van je stropdas

Een stropdas zou volgens de klassieke regels tot net boven je riem moeten gaan. Soms is het wat sukkelen om die exacte lengte te vinden, maar ga er steeds van uit dat de knopen van je hemd bedekt moeten zijn.

Vandaag de dag kan er meer als je voldoende stijl, ervaring en kennis hebt, maar dit is eerder een mode trend dan een ‘regel’. Soms zien we lokaal bewuste trends waarbij bv het achterste, dunnere gedeelte van de das langer wordt gedragen dan de voorkant. Dat de beide punten in de broek worden gestoken en door de voorkeur van high waist broeken bij de “dandy’s” kreeg je optisch ook het beeld dat de dassen heel lang zijn.

Naast de lengte die eerder persoonlijk is geworden en afhankelijk van de gelegenheid en type das, blijft dé regel om onder de knoop één of meerdere “putjes” te hebben een must. Dit wijst op een goed geknoopte das en draagt zeker bij tot een elegant en sierlijke toets.

 

6. Verwijder naden en labels

Een premium kostuum is niet meteen draagbaar. Alle labels die zichtbaar zijn aan de buitenkant, zoals op de mouw, moeten worden verwijderd. Ook alle gestikte zakken en splitten moeten worden geopend.

naden

7. Lange sokken

Draag sokken die hoog genoeg komen. Niets is zo fout als je harige benen die zichtbaar zijn wanneer je gaat zitten. De klassieke etiquette verwijst door naar een kleur die aansluit bij de kleur van de broek zodat de benen optisch langer lijken. Uiteraard wordt er vandaag veel meer gespeeld met sokken en kleuren, wat opnieuw de nodige ervaring vereist om er niet als een clown uit te zien.

sokken

8. Kleur en textuur van de stropdas

Voor wie nog dassen draagt is er goed nieuws! De das is mogelijk nog nooit zo onpopulair geweest in de recente “sartoriale” geschiedenis, maar wie deze nu goed draagt heeft een veel breder speelveld dan ooit tevoren.

Dassen zijn veel meer een individueel accent geworden waarbij de keuze van materiaal, texturen, prints en kleuren een klassiek grijs of blauw pak, meteen veel interessanter maken. Het mixen van prints op effen pakken, of “knitted” fijne dasjes in een atypische kleur zorgen vandaag de dag voor dat extra. Voor klassieke gelegenheden blijven effen uni zijden of blends de voorkeur genieten. Voor wie graag accenten legt en niet bang is van kleur zijn prints helemaal ok. Stem best de breedte af op je eigen fysiek. Grote maten en smalle dassen zijn geen goed idee. Naast de keuze van das is het leren correct knopen primair.

stropdas donker

9. Bretellen = geen riem

Ben je een fan van bretellen? Great, wij alvast ook. Maak wel niet de fout om deze te combineren met een riem. Beide werkt niet, kies daarom wijs. Als je regelmatig bretellen draagt, opteer dan voor een broek zonder riemlussen, maar met een kleine verstelbare gesp. Laat bij voorkeur je tailor weten dat je bretellen wil dragen,  dan voorzien ze de nodige knopen aan de binnenkant van je broek, wat veel beter en mooier is dan de goedkope knijper oplossing.

braces_belt

10. Fit & Balance is everything

De fit of pasvorm van een kostuum zal altijd de nummer 1 vereiste zijn van een elegant silhouet. Degelijk maatwerk en een ervaren tailor garanderen al veel. Ga daarom ook op zoek naar jouw favourite tailor. Iedereen legt zijn accenten anders.

Een mooi gesneden full canvas kostuum in een premium stof is al heel wat, maar wanneer de accenten slecht zijn gekozen of slecht zijn verwerkt, is dat bijzonder jammer in alle opzichten. Doe ervaring op bij je tailor, durf zelf te zoeken of kijk naar de vele inspirerende voorbeelden van mannen die het voor jou al hebben uitgetest. Probeer kopiëren te vermijden maar ga op zoek naar jouw eigen stijl door verschillende producten uit te testen.

 

Wij geven de voorkeur aan een mix van maatwerk en gecureerde vintage. Uiteraard doen we dit het allerliefst door u persoonlijk te adviseren.

 

Ben je zelf op zoek naar degelijk maatwerk en expertise? Aarzel niet en contacteer ons gerust.

Maak een afspraak

 

Koen & Ruben