Close

10 Gouden kostuum regels

Traditie en etiquette maken dat we doorheen de jaren heel wat ‘regels’ en ‘wetten’ hebben gevormd omtrent het betere kostuum. We zetten deze twee woorden bewust tussen aanhalingstekens, want een geschreven wet hoeft het niet per se te zijn. Toch zijn het aandachtspunten die je outfit van een 9/10 naar een 10/10 brengen. Over smaak valt niet te twisten, maar over etiquette niet. Toch?

 

1. De pochet

Een pochet hoeft niet matchen met je kostuum, hemd of stropdas. We spreken dan over kleur én patroon. Een pochet is een attribuut dat dient af te steken. De kers op de taart als het ware.

pochet

2. Dunne riem

Een kostuum vraagt om een dunne riem. Een zwaardere riem gaat dan weer naar jeans broeken of chino’s. De kleur van de riem dient te matchen met de kleur van de schoenen. Dat gezegd zijnde, hoort er bij een goed kostuum een riem? Absoluut!

Dunne riem

3. Knopen los

Wanneer moet je een knop nu dicht of open doen?

  • Jacket – Onderste knop los (mét gilet mogen ze beiden los)
  • Gilet – Onderste knop los
  • Wanneer je gaat zitten, moeten alle knopen van het jacket open.
Onderste knop

4. Dasspeld

Een dasspeld lijkt voor sommigen passé, maar niets is minder waar. Draag je graag een 2-delig kostuum met stropdas, investeer dan ook in een mooie dasspeld. Als je rondloopt zonder jasje zal je das mooi op zijn plaats blijven zitten, én het is een top accessoire. Let er op dat je dasspeld niet breder is dan de stropdas zelf.

dasspeld

5. Lengte van je stropdas

Een stropdas zou tot net boven je riem moeten gaan. Soms is het wat sukkelen om die exacte lengte te vinden, maar ga er steeds van uit dat de knopen van je hemd bedekt moeten zijn.

tie_length-1024x734

6. Verwijder naden en labels

Een premium kostuum is niet meteen draagbaar. Alle labels die zichtbaar zijn aan de buitenkant, zoals op de mouw, moeten worden verwijderd. Ook alle gestikte zakken en splitten moeten worden geopend.

naden

7. Lange sokken

Draag sokken die hoog genoeg komen. Niets is zo fout als je harige benen die zichtbaar zijn wanneer je gaat zitten.

sokken

8. Kleur van de stropdas

Een stopdas moet in principe altijd donkerder zijn dan je hemd. Toegegeven, er zijn altijd uitzonderingen waar het tegendeel bewezen wordt. Toch merk je dat de juiste stropdas uitkiezen een pak makkelijker wordt wanneer je deze regel in acht neemt.

stropdas donker

9. Bretellen = geen riem

Ben je een fan van bretellen? Great, wij alvast ook. Maak wel niet de fout om deze te combineren met een riem. Beide werkt niet, kies daarom wijs. Als je regelmatig bretellen draagt, opteer dan voor een broek zonder riemlussen, maar met een kleine verstelbare gesp.

braces_belt

10. Fit is everything

De fit of pasvorm van een kostuum zal altijd de nummer 1 vereiste zijn van een goed kostuum. Degelijk maatwerk garandeert een goede fit, zowel naar look als comfort.