Close

Canvas vs. fused: hoe herken je een goed kostuum op maat?

Met deze blogpost leggen we aan mannen uit wat de verschillen zijn tussen kostuums die je vandaag de dag kan kopen. Voor velen is een kostuum namelijk een kostuum en dat is op zijn minst gezegd spijtig. Al te vaak wordt het merk gebruikt als leidraad bij een nieuwe aankoop. Helaas staat een gekend merk vaak niet garant voor een kwaliteitsvol kostuum.
Vandaag focussen we op kostuums op maat. Het nadeel van een kostuum dat uit het winkelrek komt spreekt voor zich. Confectie kostuums zijn daarnaast zelden van hoogwaardige afwerking. Straffer zelfs: hoe bekender het label, hoe goedkoper gemaakt. Toch wil ook een kostuum op maat niet meteen zeggen dat het kwaliteitsvol is.

Je kan drie cruciale variabelen hanteren om thuis te komen met het meest kwaliteitsvolle maatpak:

  1. Materiaalkeuze
  2. Constructie van de vest
  3. Ervaring van de verkoper/kleermaker

 

  1. Materiaalkeuze

Een kostuum wordt meestal uit wol gemaakt. Een wol kan echter verschillen in gevoel, kwaliteit en duurzaamheid. Een wol van een gekend stoffenhuis is iets prijziger, maar je krijgt dan wel de garantie dat aan elke kwaliteitsnorm voldaan is. Vooral hoe de stof zich binnen enkele (al dan niet) intensieve jaren zal gedragen is cruciaal. Tegenwoordig worden ook veel syntetische varianten gebruikt om goedkoper te kunnen produceren.

Niet enkel de stof is van belang, ook alle andere materialen zoals de binnenvoering en de knopen kunnen een kostuum onderscheiden. Stel daarom altijd veel vragen. Een merk dat achter haar gebruikte materialen staat, zal dit altijd als verkoopargument gebruiken. Test daarom de winkelier of kleermaker.

 

  1. Constructie van de vest

Misschien wel de meest belangrijke factor om op te letten bij de aankoop van een kostuum. We kunnen een kostuum opdelen in 3 categorieën als het aankomt op de constructie van de vest:

– Full canvas
– Half canvas
– Fused

Deze 3 termen hebben te maken met wat er binnenin het jasje zit. Full canvas is de meest traditionele manier, fused de industriële en meteen ook goedkoopste. Half canvas zit hier tussenin.

 

Full-and-half-canvassed-and-fused-Main

Bron: blog.gotstyle.ca

 

Full canvas

Kostuumcanvas wordt traditioneel gemaakt uit paardenhaar en kamelenhaar. Deze canvas zit net onder de wol en dit over de volledige vest. Dit canvas zorgt er voor dat de vorm en comfort van het kostuum ten allen tijde optimaal is. Een uitgezakt of vervormd kostuum komt dan ook niet voor bij een full canvas kostuum. Verder fungeert het canvas als een soort geheugen. Het neemt de vorm van je lichaam aan voor een uitzonderlijke pasvorm.

Bij een full canvas kostuum creëer je drie lagen in je vest: vanbinnen zit de voering, in het midden het canvas en aan de buitenkant de wol. De canvas wordt vastgezet tussen deze twee lagen door middel van enkele stiksels, maar heeft wel nog de vrijheid om afzonderlijk te bewegen. Die eigenschap zorgt er voor dat het canvas de vorm van je lichaam aanneemt, wat zorgt voor een excellente pasvorm en comfort.

maxresdefault

Ten slotte is een full canvas kostuum ook het meest ademende kostuum. Geen lijm tussen stoflagen staat voor een ideale luchtdoorstroming.

Een full canvas kostuum kan bovendien niet volledig machinaal worden vervaardigd, de complexe opbouw hiervan kan enkel door de handen van een ervaren atelier gedaan worden. Onvervalsbaar vakwerk.

 

Fused (= samen gesmolten)

Door het opdrijven van de productie zijn veel leveranciers van kostuums de laatste jaren overgeschakeld op wat men noemt ‘fused jackets’. In dit soort jassen wordt geen canvas binnenvoering gebruikt. De lagen van het kostuum worden aan elkaar gelijmd. Het productieproces en de materiaalkost worden hierdoor fel uitgedund zodat kostuums sneller en in grotere aantallen kunnen afgeleverd worden. En zonder handwerk, want een goed uitgeruste fabriek doet dit volledig automatisch.

Dit brengt echter een verlies aan comfort en duurzaamheid met zich mee. Hierdoor zal de jas vaak onnatuurlijke stijf aanvoelen. Een fused kostuum zal nooit de natuurlijke souplesse en pasvorm bezitten van een traditioneel canvas kostuum. Vooral budgetmerken maken gebruik van deze methode, maar ook gekende designer merken doen hieraan mee om de marges op hun kledingstukken aanzienlijk te vergroten. In de nagenoeg alle gevallen kan je er van uitgaan dat een confectie kostuum fused is, ongeacht het merk. Het overgrote deel van kostuumjassen die je vandaag kan kopen is fused.

Bijkomend is dat de lijm doorheen de tijd kan lossen bij het droogkuis of persproces. Op de plekken waar beide lagen niet meer hechten ontstaan rimpels. Dit noemt men in het vakjargon ‘bubbling’. Eenmaal dat gebeurt, is er geen mogelijkheid om het kostuum te herstellen. De samenstelling van deze lijmen zijn de laatste jaren fel verbeterd, waardoor het lossen van beide lagen minder voorkomt. De nadelen omtrent comfort en pasvorm zullen echter blijven, alsook het ademende effect van traditioneel canvas.

 

Half canvas

De middenweg tussen deze twee kostuums is de half canvas. Zoals de naam al doet vermoeden is de vest hier gedeeltelijk voorzien van een laag canvas. Deze laag is aanwezig in het borststuk en de revers. De schouders van het kostuum zullen dus beter vallen dan een fused kostuum. Een full canvas zal een halve canvas echter nog steeds overtreffen in natuurlijke souplesse, draagbaarheid en lucht doorlaatbaarheid.

 

  1. Ervaring van de verkoper

De maten opnemen van een kostuum is geen complex kernexperiment. Toch is de nodige dosis ervaring, opleiding en inzicht in patronen onmisbaar. De kwaliteit en manier van fabricage speelt immers geen rol als de maten niet correct zijn. Zorg er daarom voor dat je steeds beroep doet op iemand die voldoende ervaring en opleidingen heeft en weet wat hij of zij doet.

 

 

Conclusie

 

Deze blogpost is bedoelt om mensen bewust te maken van de verschillen in de kostuummarkt. De prijsverschillen zijn er namelijk voor een reden. Voor Ruben O is het minder belangrijk waar je een kostuum koopt, zolang je maar weet wat je koopt.

Bij Ruben O Bespoke Tailoring staan we in elk geval met trots achter onze premium kostuums, ten allen tijde full canvas en handgemaakt in Italië. Onze visie is dan ook geen enkele toegeving te doen aan kwaliteit. Gerenommeerd Meesterkleermaker Luc Windey legt zich toe op het nemen van de maten en uittekenen van patronen. Dankzij deze samenwerking zijn onze klanten steeds verzekerd van het beste van het beste.