Close

Change is upon us

Betogingen zijn niet mijn geliefkoosde zondags routine, maar vorige week was ik erbij in Brussel. Met vrienden, vrouw en dochter trotseerden we de hevige regenbuien gesteund door de andere 70 000+ aanwezigen. Bevreemdend en gevoelsmatig een soort van processie. De aandacht ging en gaat nog steeds vaak naar de opstand van de jongeren generatie en hoe consequent zij er zelf mee omgaan. Voor mij is het duidelijk een verhaal van de industrie, onze consumptie gewoontes en het groeiende witte camionetten verhaal.

De Retail markt heeft het niet makkelijk, dat horen we toch vaak en uit eigen bronnen moet ik helaas bevestigen dat de kleine detailhandelaar het moeilijk heeft. Zij die zich in een minimum van tijd moeten heroriënteren en competenties implementeren die enige tijd geleden onbestaand waren, met alle gevolgen van dien. En daarnaast staan er enkele kolossen aan onze voordeur die het niet makkelijker gaan maken, zolang u en ik niet beslissen om de zaken anders aan te pakken.

Zelf zie ik de toekomst positiever in en proberen we de nodige beslissingen te nemen om onze toekomst als 2-koppig tailoring team bewust te laten evolueren. In die optiek kiezen we voor flexibele werk ruimtes, passen we ons aan volgens de agenda van de klanten waardoor we spitsmomenten vaak vermijden en zoeken we actief naar lokale kwaliteit en innovatie.

Wetende dat de mode industrie één van de grote vervuilers is dankzij hun voorraad model, zijn er redenen genoeg om het maatwerk en made to order principe veel meer te ondersteunen en het de nodige aandacht te geven. Uiteraard eist de maak kost van stoffen altijd zijn tol, maar kijken wij van uit Ruben O meer en meer naar lokale spelers en jonge knappe koppen, zoals de mensen van HNST die gisteren de welverdiende ecodesign prijs mee naar huis mochten nemen tijdens de Henry van de Velde awards. Heel inspirerend.

Het is duidelijk dat het anders kan, weliswaar niet aan de gekende dumping prijzen, maar ook daar merk ik persoonlijk dat onze klanten zich graag voor engageren. Niet enkel het sociaal proces van maatwerk is zo mooi, maar ook het gevoel van zelf te kunnen kiezen op vlak van leveranciers, productieproces, stijl en materialen maken dit zo sterk voor de toekomst.

Is het opnieuw enkel voor de rijken? Een vraag die me recentelijk vaak bezig houdt. Zelf denk en zie ik dat het niet zo moet zijn. Het lijkt me eerder een keuze te zijn, zoals die er ook is in de voedingsindustrie. Minder, maar betere kwaliteit en met een transparant en liefst lokaal karakter. Zoals ook de gewoonte van te veel vlees beetje bij beetje aan het veranderen is, zou het best ook kunnen dat mensen “Marie Kondo”-gewijs meer gaan selecteren, filteren en de tijd nemen om voor zichzelf bewust te evalueren welke stukken voldoende waarde hebben om te houden, of om in te investeren. Oprecht geloof ik dat maatwerk met een bewuste visie veel belangrijker zal worden in de kleding industrie en dat in alle opzichten.

Daar kijk ik enorm naar uit en daarvoor spannen we onze elke dag in. Binnenkort lanceren we enkele nieuwe collaboraties waar we heel fier op zijn. Tot dan, mochten we mekaar niet vroeger kruisen.

Koen

popup

Welkom bij SCHAAP

Ruben O Tailors is nu SCHAAP!

Bij SCHAAP bundelen we onze vele jaren ervaring en ontembare passie voor kwalitatief maatwerk. Wij bedanken jullie voor het jarenlange vertrouwen en kijken uit naar de toekomst!

Koen & Ruben