Close

De Gentleman accessoire tips van Ruben O

Accessoires, het zijn zo van die dingen waar veel over geschreven en gepraat wordt. Toch zondigen veel mannen door te weinig accessoires te dragen of een foute combinatie.

Laat me starten met te zeggen dat hoe meer accessoires niet beter is. We zijn geen pauwen die zoveel mogelijk uiterlijk vertoon willen bekomen. Neen, we ‘zijn gentlemen of style’ die goed voor de dag willen komen met een tijdloze, klassevolle look. Het gaat er om de juiste accenten te leggen op het juiste tijdstip. En overdaad is zelden goed.

Ik neem jullie graag mee op een reis doorheen de accessoires die elke gentleman kan gebruiken.

  1. Das

Een das wordt vaak als oubollig of te gekleed gezien. Het model van een das doet dan ook alles. Vergeet de brede klassieke snits, die doen inderdaad meer kwaad dan goed. Maar onderschat niet wat een modern uitgesneden das kan doen voor je outfit.

Persoonlijk draag ik erg graag een gebreide das. Jong, fris, vlot en makkelijk te combineren. En toch helemaal een das.

knitted-tie
  1. Dasspeld

 

Net zoals er vergeten groenten zijn, zijn er vergeten accessoires. De dasspeld is daar één van. Slechts heel weinig mensen dragen die kleine hebbedingen nog, ideaal dus om jezelf op een bijzondere manier te onderscheiden.

Dasspelden heb je in alle maten en gewichten. Van pompeus tot minimalistisch. Neem het van mij aan, ga voor die minimalistische keuze. Hoe specialer een accessoire is, hoe minder vaak je het zal kunnen dragen. Tenzij je de mogelijkheid hebt een collectie van een 20-tal stuks aan te leggen, ga je voor kwaliteitsaccessoires met een tijdloze look.

Overtuigd om die dasspeld opnieuw van stal te halen? Great! Let er op dat je er minstens twee hebt: een zilveren en een gouden. Zo kan je makkelijk afwisselen en combineren bij je eventuele manchetknopen, horloge en riemgesp.

Een dasspeld is niet alleen mooi en verfijnd, onderschat ook het praktisch nut niet.

dasspeld
  1. Horloge

Het is vanzelfsprekend dat een horloge niet in deze lijst mag ontbreken. Wat mooi is of niet, laat ik in het midden. Dat is eigen smaak en persoonlijke voorkeur. Wel ben ik doorgaans een groot liefhebber van een klein en simpel uurwerk. De grote pompeuze horloges zijn wat mij betreft passé. Ga voor dat kleine hebbeding dat ook binnen 10 jaar nog een all-time classic zal zijn. Met die gedachte doet de investering natuurlijk minder pijn.

horloges
  1. Hoeden

Zij die mij persoonlijk kennen, weten dat ik een voorliefde voor hoeden heb. In de zomer kies ik steevast voor een strakke panama hoed. In de winter mag het iets warmer zijn en komt er vaak een loden of stoffen hoed op het hoofd.

Tientallen jaren geleden waren hoedenwinkels ingeburgerd in het straatbeeld. Door de steeds dalende verkoop hebben vele winkels de deuren moeten sluiten of zijn ze overgeschakeld op alternatieve producten. Onterecht wat mij betreft. Een hoed is aangenaam op dragen, heeft een praktisch nut én het is een geweldig stijlvol accessoire. Daarnaast volstaat het om 2 of 3 goede hoeden te hebben die bij elke outfit gaan. Hoeden is één van de weinige accessoires die je niet te veel kan dragen. Het toont dat je geeft om hoe je er uit ziet, zonder te overdrijven in uitvoering.

Tip: zorg voor minstens 1 classic panama hoed in je garderobe. Je draagt deze vlotjes op een zomerdag bij een maatpak. Maar even goed op het strand in je zwemshort en teenslippers. Veelzijdigheid troef!

hoeden
  1. Riem

Klanten uit Londen vertellen me soms wel eens dat volgens de laatste trends je geen riem meer dient te dragen. Wel, fout wat mij betreft.

Een riem heeft niet enkel een esthetisch nut, het zorgt er eveneens voor dat je broek langer in goede staat zal blijven. Als je geen riem draagt zal de broeksband snel uitzakken op de heupen. Met ‘een zak’ als broek tot gevolg.

Wat wél een alternatief kan zijn, zijn ingebouwde verstelbare riemlussen aan de broeksband. Dit vervangt gedeeltelijk de spanning op de broeksband die een riem normaal voorziet. Aan jullie de keuze.

Kies je toch voor een traditionele riem, probeer dan te matchen tussen schoenen en riem. Doorgaans zijn zwart en bruin de makkelijkste opties om te combineren. Niets hoeft, alles kan. Je zal zelf snel door hebben door even in de spiegel te kijken of een combinatie al dan niet werkt.

riemen
  1. Manchetknop

Manchetknopen zijn een typisch accessoire voor de liefhebber. Over het praktisch nut valt te discussiëren, maar over de esthetiek gelukkig niet. Hecht je belang aan je kledingstijl, ga dan voor manchetknopen.

Een manchetknop kan je kopen in pure edelmetalen als goud en zilver. Dan betaal je natuurlijk ook een prijs. Wil je graag een collectie starten, maar zoek je je weg nog? Ook voor bedragen tussen 50 en 100 euro heb je al een heel arsenaal aan keuze.

Enkele basiskleuren zijn natuurlijk goud en zilver. Ga je echt ‘all the way’, dan komen de edelstenen ook in het vizier. ‘Moderne manchetknopen’ kunnen even goed hout, stof of carbon bevatten. Mijn persoonlijke collectie bestaat uit mooie basisstukken in goud en zilver.

cufflink