Close

Japanese Kuroki Denim x Ruben O

Als gepassioneerde tailor en suit addict ging mijn aandacht het laatste decennia voornamelijk uit naar de wereld van maatpakken en de daarbij horende leveranciers, stijl en innovaties. Sinds kort ben ik me beroepshalve ook meer beginnen verdiepen in de wereld van denim, hier beter bekend als jeans, aangezien we dit met Ruben O op maat aanbieden.

Eerlijkheidshalve ben nooit echt een denim lover geweest. Ik herinner me wel enige vorm van excitement toen ik als prille twintiger een paar Levi’s twisted kreeg, alsook de a typische look van mijn bleke iets hardere Carhartt jeans. De laatste 10 jaar had ik er nog slechts eentje liggen, die ik aantrok als er vuil werk te doen was en die ondertussen meer op een schilders vod lijkt.

Japan heeft me daar in tegen altijd aangesproken en de combinatie van beiden blijkt een wereld aan zich te zijn, die ik met veel verwondering mondjesmaat degusteer.

Alhoewel ik originele denims vooral linkte met de “Gold rush” periode tijdens de 18e eeuw in Amerika,  ligt de oorsprong eigenlijk in Frankrijk. Denim is een afkorting van de oorspronkelijke Franse benaming serge de Nîmes. Nîmes is een Zuid-Franse stad waar deze stof voor het eerst werd vervaardigd door de familie André voor de veehoeders van de Camargue, de zogeheten gardians. De Bluejeans dankt zijn naam aan de blauwe kleurstof indigo en de Franse benaming Bleu de Gênes, Blauw van Genua, de invoer van indigo gebeurde vanuit Indië via Genua naar de rest van Europa.

Na WOII kreeg de Japanse jeugd toegang tot de Amerikaanse pop cultuur en specifiek via outlets aan de Amerikaanse militaire basissen, waar vintage denim voor de eerste keer beschikbaar werd en waar de jeugd na de saaie uniformiteit tijdens de oorlog gretig op sprong. Op dit moment wordt er geschat dat meer dan 70% van de Amerikaanse vintage denims in Japanse collecties zit, waarbij de prijzen voor uitzonderlijke Levi’s stukken oplopen tot 40 000$.

De mythe dat de kleine Amerikaanse hand weefgetouwen allemaal door Japanse producenten werden overgekocht is niet helemaal waar, wel mooi. De Japanners hadden zelf al enkele machines staan, maar dat resulteerde nog niet meteen in een kwalitatief product. Zoals in veel zaken hebben ze de techniek snel geleerd alsook de heel belangrijke indigo kleuring eigen gemaakt en nooit afgeweken van het zeer intensieve handwerk. Dit is een van de redenen dat Japanse denim doorgaans zwaarder en ruwer is en een hoger prijskaartje heeft dan de gemiddelde confectie jeans, alhoewel sommige merken niet verlegen zijn om dit zelf om te draaien.

Er zijn alreeds vele fijne artikels verschenen en recentelijk kon je ook op Netflix de amusante serie “Social Fabric” ontdekken, waar de eerste aflevering helemaal draait rond denim. De host is redelijk hectisch, maar aan zich zeker een aanrader en zelf heel inspirerend om te zien wat er momenteel allemaal gebeurd met en rond denim. De Weaving Shibusa documentaire is daar in tegen wel heel matuur en geeft een bijzonder beeld van de Japanse ideologie, mensen en productie processen.

Na het bekijken van bovenstaande, is de kans groot dat de zin om een eigen paar te laten maken en vervolgens de Noordzee in te duiken, instant aanwezig is. We zijn dan ook heel trots op de samenwerking met één van dé iconische Japanse denim producenten namelijk; Kuroki.

De mannen van 3sixteen’s maakten er een boeiend verslag rond, wat ongetwijfeld een veel beter beeld geeft.

Door onze goede relaties slagen we er in om de prijzen voor een tailored Kuroki Ruben O exemplaar aan een zeer scherpe prijs aan te bieden. Deze bestaan in 3 kleuren met telkens 2 washings al dan niet in een Selvedge uitvoering. Voor meer specifieke info kan u ons altijd contacteren.

Onlangs leverde ik mijn eerste Kuroki paar uit en onverwacht kreeg ik terug die sensatie van excitement, wat voor mij de extra trigger was hier meer over te weten. In de eerste plaats was ik zeer blij dat ze zo goed zat voor een 480gr ruwe denim zonder stretch. Daarnaast was ik enorm onder de indruk van het gevoel, de stugheid en het karakter van de stof aan zich. Een stuk dat je moet temmen en zijn sporen letterlijk nalaat van hoe je er met omgaat. Een stuk om verliefd op te worden hoe meer je het draagt. Het gevoel dat dit enkel jouw broek kan zijn. Poëzie onder de gordel…

Het werd me toen pas duidelijk dat hier veel toekomst in zit en dit een ander speelveld is dan de klassieke herenmode en zelf binnen de gigantische denim industrie zijn plaats verdient.

Anderzijds verschilt dit ook weer niet zoveel op vlak van authenticiteit, vakmanschap en personalisatie, met de klassieke maatpakken wereld, wat belangrijk blijft voor ons.

Ondertussen kijk ik zelf heel erg uit naar mijn eerste tailored Kuroki paar, dat zich op zijn eigen manier zal vormen. Dat het een andere ervaring met denim zal worden dan voorheen, weet ik zeker. Of de liefde voor deze ruwe diamant zich evenveel zal laten gelden en zijn plaats in de wekelijkse garderobe zal opeisen, iets wat de toekomst zal uitwijzen. Een duik in de zee zonder twijfel!

 

Koen