Close

Leven volgens ‘The Gentleman’s Agreement’

Dit keer een persoonlijke blogpost. Minder gericht op het uiterlijk of onze metier. Eerder een korte uiteenzetting over de Ruben O visie waarnaar ik denk dat elke man zou moeten leven. Of moet ik heer zeggen?

Het is ontegensprekelijk dat elke man een impact heeft op de wereld en de mensen die er in leven. Zelfs de kleinste beslissingen kunnen grote rimpels in de levenspoel veroorzaken. En net daarom vind ik dat elke man een torenhoge verantwoordelijkheid heeft om zich te manifesteren als een meerwaarde voor de mensen rondom zich en de maatschappij in het algemeen. Niemand is perfect en elke situatie is anders, maar toch denk ik dat mannen af en toe een wake-up call mogen krijgen. Daarom mijn vijf eigenschappen die ik belangrijk acht in het leven.

 

Etiquette

Al te vaak wordt het woord ‘etiquette’ gelijkgesteld aan bourgeoisie en ouderwetse regelgevingen. Of hoe men zich moet gedragen tijdens het avondeten. Onterecht. Zelf heb ik mijn etiquette geleerd op mijn sportclub.
Bijna tien jaar ben ik reeds actief in de golfwereld. Noem het een sport, een hobby of een spel. Het is in elk geval een sport, een hobby of een spel waar onsportief en onrespectvol gedrag niet wordt geapprecieerd. Iedereen speelt om te winnen, maar als er verloren wordt, is dat met een oprechte appreciatie voor de tegenstander. En een handdruk. Hetzelfde geldt voor rugby. Het respect dat in deze zware contactsport aan de dag wordt gelegd is verbazingwekkend. Ja hoor, ook voor de scheidsrechter.
Het zijn dit soort sporten die me geleerd hebben dat de testosteron van een man echt wel gecontroleerd kan worden in vurige situaties, zolang de publieke opinie dit maar aanmoedigt. Maar etiquette gaat voor mij nog verder. Het is voor mij een vorm van wederzijds respect naar elk levend individu. Het is moeilijk te omschrijven hoe makkelijk dagdagelijkse situaties worden met het tonen van respect en ten allen tijde je kalmte te bewaren. Het brengt je vriendschap en appreciatie, maar evengoed succesvolle zaken en rust. Je komt er gewoon heel ver mee.

Etiquette-TheGentlemansJournal

Mannerisms

Een ‘mannerism’, ook wel ‘idiosyncrasy’ genoemd, is een Engelse term voor het verklaren van hoe een individu zich gedraagt ten opzichte van een ander individu of in een groep. Een mannerism kan zowel positief als negatief zijn. Het is belangrijk dat elke man leeft volgens zijn eigen mannerism. We zijn tenslotte allemaal anders en het heeft geen nut allen te leven binnen uitgetekende krijtlijnen. Toch moet elke man zich bewust zijn van de gevolgen die zijn mannerisms met zich meebrengen.

Die bepaalde gewoontes bepalen wat andere mensen met jouw persoon associëren. Elke gentleman zou geassocieerd willen worden met zijn openheid, de waarheid te vertellen, goede manieren en onvoorwaardelijke vriendschap.

Mannerisms-TheGentlemansJournal

Vrijgevigheid

Een gentleman heeft controle over zijn uitgaven. Niet per se om zo weinig mogelijk uit te geven, maar om uit te geven waar en wanneer het nodig is. Het is een kunst om niet over-the-top met je geld te staan zwaaien en toch genereus te zijn naar de mensen rondom jou. Een gentleman kickt er niet op om elke keer te gaan dineren in het beste restaurant van de stad (en post dit zeker niet elke keer op Facebook). Een zelfgemaakte picknick in het park scoort tien keer hoger op gentlemanship en creativiteit. Besef ook dat onze Westerse levenstandaard weinig zal dalen als we bijvoorbeeld 2% van ons jaarloon aan goeie doelen geven.

Vrijgevigheid is niet enkel een uiting van materiële zaken, het is een bereidheid om te doen wat van hem verwacht wordt wanneer hij weet dat iemand in nood is. Een man die een goede balans heeft tussen zichzelf te verwennen en goed te doen voor de mensen rondom zich, dát is in mijn ogen een gentleman.

gatsby-frame

Intelligentie

Intelligentie lijkt een breed onderwerp en dat is het ook. Bij intelligentie gaat het er niet om welke opleiding je hebt gehad of hoe hoog je IQ score als kind was. Het gaat er om welke boeken en kranten je leest, welke culturen je hebt leren kennen. Die kennis in je opnemen met een open mind is onmisbaar om anderen correct in te schatten. Een gentleman doet altijd moeite voor een goed gesprek. Daarom is het belangrijk een besef en appreciatie te hebben voor het hedendaagse en het verleden, in elke cultuur. Wereldvreemdheid resulteert al te vaak in een bekrompen en kortzichtige mening. Weet waarover je spreekt en zorg dat je in staat bent je in andere mensen hun schoenen te plaatsen. Uiteraard weet niemand alles over elk onderwerp, dat hoeft ook niet. Ten gepaste tijden zwijgen en luisteren is daarom ook een fel onderschatte gave van een gentleman.

 

02bcf5be3a3983248ea51779e86d4f41

Uiterlijk

Het spreekt voor zich dat uiterlijk een belangrijke rol speelt in het leven van een gentleman. Niet zozeer dat ik iemand die goed gekleed is altijd hoger zou inschatten dan iemand die er slordig bijloopt. Toch zegt je uiterlijk erg veel over je persoon. Er zijn genoeg studies die aantonen dat wat je draagt enorm veel bijdraagt aan wat mensen je horen zeggen.
Voor mij persoonlijk helpt het dragen van een kostuum of tijdloze stijlvolle kleding om te voldoen aan de aspecten die ik belangrijk acht. Ik heb in talloze situaties aangevoeld dat goed gekleed zijn helpt om me te gedragen naar hoe mensen verwachten dat ik me gedraag. Dat onderbewustzijn is iets wat ik niet wil onderdrukken. Integendeel, ik gebruik het in mijn voordeel.

a5f64d3349403c553676566110c0ffb7

Conclusie

Een gentleman is een persoon die anderen inspireert om hetzelfde te zijn. Het zijn vaak kleine veranderingen in je dagelijks leven die er voor zorgen dat je een inspiratie kan zijn voor de mensen in je omgeving. Doe het niet enkel om te veranderen hoe mensen over je denken. Je zal zien dat het leven naar deze standaarden makkelijker is dan je denkt. Voor mij is het dan ook een vorm van nut en bestaan geven aan kleine dagdagelijkse dingen. Wetende dat die normen en waarden worden meegegeven van generatie op generatie. En jezelf gedragen naar de normen zoals je wil dat je kinderen zich gedragen, daar begint het meestal bij.

 

– Swag is for boys, class is for men –