Close

Libeco x SCHAAP – Het natuurlijk goud uit de Leie streek

Duurzaam, lokaal en kwalitatief. Dat zijn de beste woorden om de Belgische linnen fabrikant Libeco samen te vatten. Het begon allemaal met een bezoek aan de fabriek in Meulebeke, West-Vlaanderen. Een plek waar de geur van gedroogd vlas en de cadans van de weefgetouwen een diepe indruk op ons naliet. Al snel was duidelijk dat Libeco linnen van wereldklasse maakte. Een exclusieve collaboratie tussen Libeco en SCHAAP kon dan ook niet uitblijven.

Bij SCHAAP zien we linnen al jaren als een underdog om heerlijke maatkleding van te maken. Een must-have voor elke moderne gentleman tijdens de warme zomermaanden. Een hemd, een broek of een volledig kostuum. Casual of gekleed. Eenmaal het aan je lichaam hangt, is bijna iedereen grote fan.Wij ook.

 

Onze verbazing was dan ook groot om te ontdekken dat Libeco al sinds 1858 linnen weeft in de fabriek in Meulebeke. Het wordt nog gekker als je weet dat al het vlas, de basisgrondstof voor linnen, geteeld wordt in België, Nederland en het noorden van Frankrijk. Veel lokaler zal je kleding dus niet worden.

 

Vlas is een van de sterkste en meest duurzame textielvezels ter wereld. Het proces van het groeien van de plant, het spinnen van het garen en het weven van de linnen stof neemt maanden in beslag. Elke stap in dit proces vraagt een uitgebreide vakkennis en specifieke vaardigheden.

 

 

Weinig mensen weten dat de de beste vlasplanten ter wereld bij ons groeien en verwerkt worden. In de culinaire wereld kenden we de opgang van het “farm to table” concept, waarbij er wordt gestreefd naar lokale seizoensproducten. Deze korte keten zorgt voor een minimale belasting en een transparante (h)eerlijkheid op je bord. Linnen is voor de wereld van maatwerk niet anders.

 

 

Voor al wie fan is van deze eigenzinnige stof, met overigens een speeltuin aan kleuren, texturen en atypische mogelijkheden. Bij SCHAAP cureerden we samen met het Libeco team een selectie van stoffen die zich uitstekend lenen voor casual hemden en broeken. Maar ook een volledig linnen kostuum mag deze zomer niet ontbreken in uw garderobe.