N° 199 - Wat doe je als gast aan op een huwelijk?


Intro

We zien jaarlijks het aantal mannen die bij ons komen aankloppen voor een ‘trouw’ pak groeien, waar we enorm dankbaar voor zijn. In diezelfde golf zien we ook meer mannen langskomen, die deel uit maken van de suite of zelf een invitatie in de bus kregen.

Gezien de enorme diversiteit en invulling van huwelijken vandaag, is het er zeker niet makkelijker op geworden om de juiste outfit te vinden. Deze 199ste blog als leidraad om u voor de komende huwelijken of gelegenheden, iets meer inzicht te geven.

Uiteraard is bij ons langskomen de meer persoonlijke optie, maar leek het ons gezien de vele vragen, niet slecht om alvast enkele cliché’s in of uit te de wereld te helpen.


Let’s start at the top

Doorgaans ontvang je vandaag als gast een invitatie voor een feest. Doorgaans ook voorzien van locatie, timing, of je al dan niet ook mag blijven eten, … en vaak ook een dresscode.

Wij merken alvast dat de heel formele huwelijken minder een ding zijn. Met formeel bedoelen we dat het koppel resoluut kiest voor een black tie. Hier beter bekend als smoking wat dan ook meteen een weerslag heeft op wat de vrouwen kunnen dragen, maar daar gaan we vandaag verder niet op in, gezien er al zoveel is te vertellen voor de mannen.

Vroeger betekende dat vaak dat mannen dan hun smoking, wat iets was dat zeker meer aanwezig was in de garderobe van elke man, nog eens van onder het stof werd gehaald.

Sinds de jaren ‘80 groeide de markt rond verhuur van smokings, gezien het altijd een investering was en de wereld ook toen zijn eerste stappen zette richting minder formeel. In die context bleek er eentje te huren makkelijker en minder duur.

Het was daarnaast ook een manier om iedereen er min of meer hetzelfde te laten uitzien, wat zeker ook toen minder risico’s met zich meedroeg dan het in eigen handen van de gasten over te laten. Vandaag de dag zijn die ook bijna verdwenen.

Met andere woorden, mannen droegen een zwarte smoking of soms ook een rokkostuum of ''evening tailcoat'', wat je nu al helemaal niet meer ziet in onze regionen. Altijd in combinatie met een wit hemd (al dan niet met stud buttons), met eventueel een witte gilet en witte strik bij zeer officiële gelegenheden, waarbij de dresscode als white tie staat vermeld.

Vandaag de dag zijn huwelijken in smoking al een uitzondering en is een wit hemd met zwarte strik en zwarte schoenen al veel gevraagd.

Gelukkig zijn er toch nog mensen die hiervoor kiezen, gezien dat een van de meest stijlvolle opties is. We zijn dan ook bijzonder verheugd dat we voor een van onze loyale klanten, met een bijzonder trouw project, in deze stijl iets aan het uitwerken zijn.

Maar we leven in België en ook hier hebben we op onze eigenste manier achterpoortjes gevonden, of soms zelf een heel aparte invulling.


Ceci n'est pas un dresscode

Ook naar benaming en invulling zijn we in Vlaanderen kampioenen wat betreft creatief omgaan met dresscodes.

We vermoeden dat Chat het ondertussen ook al niet meer weet en u nog minder. Van Cuban-chic, tot Bridgerton-vibes, Glitter-fever of forest-casual…ook hier heeft de heersende en zeer persoonlijke aesthetic zijn slachtoffers gemaakt.

U begrijpt nu al met alle gevolgen vandien, of voor sommigen opnieuw de mogelijkheid om hun ‘80’s gebatikte hemden terug eens aan te spannen.

Gelukkig kiezen de meesten toch nog voor de iets meer bescheiden opties als semi formeel, cocktail, bohemien chic, … maar ook deze zijn vandaag de dag zeer vrij interpreteerbaar.

Met andere woorden, het blijft zoeken.

Wist u trouwens dat er nergens zoveel bruidegommen in het groen trouwen als in Vlaanderen. Volgens mijn vriend Chat zijn er tal van redenen, maar ik onthoud toch dat het iets is wat vooral door de markt zelf werd gestimuleerd als de “modernere” versie van het klassieke blauwe pak. Aan zich niets mis mee, maar gelukkig zijn er nog veel andere fijne opties.

In die context is het dan ook niet onbegrijpelijk dat de dresscode en the vibe voor vele huwelijken ook veel vrijer werden.


So what’s the plan?

Dat dit onderwerp vandaag al door bijzonder veel mensen is beschreven of verteld in podcasts, en vooral zijn eigen leven leidt bij tal van mensen in de ‘mode’ branche, is helaas niets nieuws.

Wat me opviel tijdens mijn research is dat de meesten zelf komen aandraven met tips & tricks als experten binnen hun vak. Wat zoals u begrijpt vaak gepaard gaat met commercieel gewin enerzijds en een soort van algemeen onwetendheid bij de consument anderzijds. Lees vooral beperkingen aan beide kanten. Daar kijken we anders naar bij SCHAAP en zoeken samen naar interessante opties.

Dit laatste zeker niet met enige negatieve bedoelingen, maar we leven nu eenmaal in tijden van meningen die allemaal tellen en vaak ook bijzonder fijn gefundeerd zijn.

Voor elk wat wils, alles op de schop en waarom niet in jeans en slippers naar dat feest. Ja, waarom ook niet, het gebeurd meer dan je denkt.


Hoe pak ik het dan wel best aan Mr de Tailor?

Keep it simple ! Wat volgens ons goed werkt zijn de volgende stappen.

1. Bekijk de invitatie aandachtig. Staat er een duidelijke dresscode op en begrijpt u enerzijds wat deze betekent in relatie tot de lieve mensen die u inviteren? Kijk zeker ook meteen even naar de datum van het event, dan weet u meteen hoeveel tijd er nog rest en of dan al niet iets moois kan laten maken.

Heeft u echt twijfels of uw roze bermuda en flamingo das gaan passen binnen hun visie op Cuban chic, bel ze dan even op. Dat is niet alleen goed voor de relatie, maar getuigt meteen ook van respect en appreciatie.

2. Eenmaal u duidelijker begrijpt welke ‘aesthetic’ is die ze verwachten, kijk dan even in uw garderobe of er iets tussen zit dat daar aan zou kunnen voldoen. Keep in mind, balans is de sleutel, dus niet alles hoeft uitgesproken prints te hebben, ook al staat er jungle-cool als dresscode.

Nog belangrijker in de zoektocht naar een stijlvolle verschijning, is dat u meteen ook begrijpt dat u als gast wordt uitgenodigd. Dit impliceert dat ze u er graag bij willen, maar dat het koppel of de gastheren graag zelf willen shinnen.

Dit heeft in de eerste plaats te zien met blending in your way en niet met standing out your way. Begrijp dat blending in, niet saai hoeft te zijn, maar u zeker ook niet als karikatuur moet verschijnen.

3. Nu alles min of meer duidelijk wordt, kies eerder voor sobere tinten als blauw en grijs met een fris wit hemd en zwarte schoenen, voor een eerder klassieker feest.

Staan er palmbomen op de uitnodiging, dan hoeft u opnieuw niet per sé dat hemd met bananen print aan te doen. U kan gerust opteren voor iets meer aarde tinten zoals beige, khaki, mosterd, in een meer casual pak uit katoen of linnen. Ook hier zal een wit hemd altijd de beste optie zijn, maar kan u ten opzichte van dat formele feestje, als makkelijker eens kiezen voor een kleurrijke knitted das of loser pak of eventueel zelf een coole combo, bestaande uit een broek en jasje in verschillende stoffen en kleuren, waar u nadien nog veel plezier aan zal beleven.

Hou het pallet sober en egaal en probeer het bij 4 kleur tinten te houden. Hou accessoires beperkt en geef voldoende aandacht aan je schoenen. Deze kunnen een elegant en gebalanceerd beeld meteen kraken of maken. Vermijdt te lichte kleuren van schoenen, donker bruin en zeker zwart blijven het meest aan te raden.

Das, strik of niets?, is vaak nog een moeilijke voor veel mannen. Dassen zijn en kunnen mits de juiste keuze en goed geknoopt heel elegant zijn. Strikken sluiten soms wel iets meer aan bij een huwelijk. Ga ook hier voor een mooi handgeknoopt exemplaar, dat eerder sober en verfijnd is dan een te grote polyester variant. We helpen u uiteraard graag verder met het strikken en hebben enkele zeer mooie exemplaren in house. Voel je je toch beter zonder, ga dan voor een pochette, dat is minder voelbaar en geeft meteen ook iets feestelijk. Vermijdt dezelfde kleur/stof van je pochette als je strik of das.

4. U heeft een wit hemd in de kast gevonden, doe het dan even aan en check of het u effectief nog goed zit, en wees eerlijk. Fit is key, altijd! Een te groot of te aansluitend exemplaar, zorgt meteen voor iets waar we niet naar op zoek zijn. Kijk vervolgens ook nog even of het echt nog wit-wit is. Een afgesleten of lichtjes bruine kraag is een absolute no go. U heeft ook nog dat donker grijze pak gevonden wat u slechts twee maal heeft gedragen, maar het is een zwaardere winter stof en het feest is in augustus. Don’t ! Zich kleden naar de gelegenheid betekent ook mee met het seizoen. Staan zweten als een hamburger verkoper is absoluut voor niemand fijn.

Misschien hoeft u niet meteen een nieuw pak te kopen, maar is een extra jasje op die broek in uw kast de oplossing om alles naar een ander niveau te brengen. Mogelijk is dit ook de betere investering afhankelijk van uw eigen noden en budget.

Zoals de wijze woorden van Mr Baz Luhrmann blijven weergalmen : Read the directions, even if you don't follow them.

5. “Dress the part” , is een uitdrukking die bovenstaande misschien allemaal wel samenvat en vrij vertaald als : “Kleed je zoals het past bij de rol of gelegenheid die je vervult.”. Kledij en hoe je er zelf met omgaat zegt zeker iets over de persoon in kwestie, blijf vooral dicht bij jezelf, ook al ben je niet gewend om een kostuum en een hemd te dragen.

Daarnaast gaat het ook altijd om respect en appreciatie. In dit geval voor het koppel in kwestie die zoals ik het vaak zie, kosten noch moeite sparen, om al hun gasten een bijzonder moment mee te laten maken. Geniet ervan, stay humble en doe die extra moeite.

Conclusie

Don’t come as you are, but go as the best version of yourself ! Zoals we allemaal weten kruipt er heel wat tijd en centjes in dergelijke grote feesten. Wie is er niet geflatteerd om er op uitgenodigd te zijn, dus doe moeite.

De kans dat u nadien enkele memorabele beelden te zien krijgt, zijn ook altijd een mooi souvenir. Moeite doen, wordt altijd enorm geapprecieerd.

Uiteraard staan wij altijd en met bijzonder veel plezier paraat om u te assisteren bij dergelijke verwarrende invitaties, zolang u ons maar tijdig contacteert.

Voor wie er nog eentje op de planning heeft staan, geniet er van. Voor wie binnenkort de grote stap wil zetten en geen idee heeft hoe daar met om te gaan, is zeker ook altijd welkom.

We hebben ondertussen best veel ervaring met zowel trouwers als suites en weten perfect wat het verschil maakt tussen gekleed en verkleed.

Heel graag tot binnenkort,

Feestelijke groeten

Koen & Ruben

 
Next
Next

N° 198 - Waarom het er bij SCHAAP anders aan toegaat.