Close

Summertime – Summercotton

Summertime, and the livin’ is easy, Fish are jumpin’ and the cotton is high

Het begin van één van de meest gecoverde nummers geschreven in 1934 door George Gershwin, maar door het grote publiek vooral bekend geraakt in de versie van Ella Fitzgerald en Billie Holdiay, neemt je zonder moeite mee naar dat zomerse gevoel, waar de rijpe katoenvelden eindeloos als aaibare mini witte wolken zich blijven uitstrekken tot aan de horizon.

Volgens Wiki is katoen is een zachte, eencellige vezel, die uit het opperhuis van de zaden van de katoenplant (Gossypium) groeit. De vezels worden doorgaans tot draden gesponnen en als zodanig gebruikt om zacht, luchtdoorlatend textiel van te maken. Zowel de textielvezel als het uiteindelijke textiel wordt aangeduid als katoen.

Er zijn vier soorten katoenplanten die gebruikt worden voor productie:de arboreum, slechts goed voor 2% van de wereldproductie en voornamelijk te vinden is in India en Pakistan, wat ongeveer gelijk is aan de herbaceum die je op het Arabisch schiereiland terugvindt. Daarna komt de Amerikaanse barbadense goed voor 8% wat in nog steeds in schril contrast staat met de Gossypium hirsutum (behaard katoen) uit centraal-Amerika wat goed is voor ongeveer 90% van de wereldproductie.

In 2002 werd katoen geteeld op 33 miljoen hectare landbouwgrond. Dit leverde 21,3 miljoen ton ruwe katoen op, met een waarde van 20 miljard dollar. Vandaag de dag zijn er getallen van boven de 25 miljoen ton en te vaak helaas gelinkt aan bare werkomstandigheden. Daarmee is katoen de belangrijkste natuurlijke vezel ter wereld.

Voor ons is katoen één van de mogelijke bouwstenen voor een mooi en vaak speelser maatpak, gepersonaliseerde chino of ruwe Japanse denim. Het is belangrijk voor onze klanten dat wij wel goed weten hoe de vork in de steel zit, en bij wie je geschikte katoenen kan aankopen, afhankelijk van de wensen van de klant. Zoals bij de meeste producten vandaag, kan je quasi overal katoen aankopen en variëren de prijzen enorm. Dit is niet anders voor de producten die daaruit volgen. Zoals bij een goeie wijnhandelaar, is het voor ons cruciaal om te weten met wie we in zee gaan, vanwaar hun productie komt en hoe een product zich gedraagt. Voornamelijk het kleuren van katoen is aan zich heel interessant en veeleisend, wat de nodige ervaring en skills vereist.

Katoen heeft vaak een soft touch, kan tegen een stootje, maar is minder regulerend naar warmte toe dan wol en zal makkelijker kreuken en vuil worden. Bij Ruben o specialiseren we ons naast high end maatpakken ook in casual broeken, die er kunnen uitzien zoals u zelf wenst. De opties zijn talrijk en divers.

Wat nog zo bijzonder is, is dat je ze zelf kan wassen, wat misschien vreemd lijkt, maar binnen de wereld van maatwerk best wel uitzonderlijk is.

Recentelijk kwam één van onze Engelse stoffen leveranciers Dugdale na 50 jaar opnieuw op de proppen met een fantastische volledig Brits gemaakte katoen collectie onder de naam ; Cottonopolis

Met slechts 25 prachtige bescheiden frisse tinten een Europese gecontroleerde productie zonder mensonwaardige taferelen, zeker een extra goede reden om bij ons langs te komen en de lange zomer elegant door te brengen.

We blijven ook de gehele zomer op afspraak bereikbaar.

 

Koen & Ruben

www.ruben-o.com