Close

Welke kostuumstof past het beste bij jou?

Een goed kostuum uitkiezen is meer dan louter de juiste pasvorm en stijl bepalen. De stof waaruit je dit kostuum laat vervaardigen is minstens zo belangrijk. Deze keuze hangt af van seizoen, comfort, duurzaamheid en de persoonlijke voorkeur van de klant.

In wat volgt bespreken we eerst de verschillende stoffen waaruit men een kostuum kan vervaardigen. Hierna gaan we in op de verschillende looks die elke stof creëert aan de hand van gekende klassiekers.

 

Verschillende materialen van een kostuumstof

1. Wol

De meeste maatpakken zijn gemaakt uit wol. Het is de meest veelzijdige stof die zorgt voor veel comfort. Wol kreukt amper en gaat lang mee. Bovendien bezit het het bijzondere vermogen om vocht te absorberen, waardoor je snel kan afkoelen. De bekenste wolsoort is Merinowol.

Kostuum uit wol

Een wol kan opgewaardeerd worden met cashmere of zijde. Cashmere brengt een uitzonderlijk zacht gevoel met zich mee terwijl zijde vooral in de warme zomermaanden gedragen wordt.

De kwaliteit van een wol kan worden uitgedrukt in het ‘aantal kilometer draad per kilogram’. Dit wordt uitgedrukt in een cijfer, bijvoorbeeld ‘Super 120 of Super 140’. In een stof met het label Super 120’s zit 120 kilometer draad in 1 kilo wol. Hoe hoger dit cijfer, hoe exclusiever en fijner de wol. Aan een exclusieve wol hangt uiteraard een overeenstemmend prijskaartje. Deze wolsoorten zijn minder rimpelgevoelig en delicater in omgang. Meestal laten we onze klanten een Super 100, Super 130 en Super 160 eerst voelen. Het verschil uit zich dan gemakkelijker.

 

2. Katoen

Katoen is een stof die vaak voorkomt in dagdagelijkse kledij. Het kan echter ook in kostuums worden verwerkt. Katoenkostuums zijn voornamelijk in de Verenigde Staten zeer populair. Net zoals wol, kan katoen een behoorlijke hoeveelheid vocht opnemen waardoor lichaamswarmte vlot kan worden afgedreven.

377397049d803b1f1f46c91c2bd6eba7

Hét grootste voordeel van katoen is echter dat het zeer weinig onderhoud vraagt. In die mate zelfs dat een kostuum uit katoen doorgaans in de wasmachine kan. In tegenstelling tot wol zal een kostuum vervaardigd uit katoen sneller kreuken.

 

3. Linnen

Linnen: Love it or hate it. Velen zweren bij linnen tijdens de tropische zomermaanden. Ook in België is het tegenwoordig tijdens de zomermaanden toegestaan om te flaneren met een linnen kostuum. De grote voordelen zijn het lichte gewicht en het frisse karakter. Een nadeel is dat linnen erg snel kreukt waardoor uw strijkijzer wel eens overuren kan draaien.

e3d823548e59b1da5f28f2fcb200168a

 

Verschillende patronen 

De grondstof van een kostuum is één zaak, de look een andere. Om een bepaalde stijl te creëren kom je dan ook vaak uit bij de gekende patronen. Wij lijsten ze alvast even voor je op.

Plain

navy-blue-wool-cotton-semi-cutaway-shirt-5

Plain, ofwel uni-kleur, is één vaste kleur. Geen patroon, geen tekening. Plain is wellicht het meest gekozen type kostuum. Dit is voornamelijk doordat het zeer makkelijk te dragen en te combineren valt. Elke man zou een strak donkerblauw of grijs kostuum zonder franjes moeten hebben. Zo heb je een tijdloos stuk in de kleerkast dat ten allen tijde en in alle omstandigheden gedragen kan worden.

Krijtstreep

2CM-NAVY-CHALK-STRIPE_jpg

De krijtstreep is een gekende klassieker, een oneindige lijn die verticaal loopt. Makkelijk te dragen met bovendien een afslankend effect. Vroeger was een krijtlijn enkel in de gekende kleuren te verkrijgen, maar tegenwoordig kan je ze in allerlei kleuren vinden.

Prince de galle

Marling-Evans-Prince-de-Galles

Een prince de galle is de laatste jaren erg populair. Concreet zijn dit kleine ruiten gecombineerd met grotere ruiten, vaak in hetzelfde kleuren palet. Van ver lijkt het alsof je een uni kleur draagt, enkel van dichtbij zie je de patronen.

Check

4265

De ruit is voor velen de heilige graal van alle patronen. Opvallend en gedurfd, maar toch tijdloos. Een tip: hoe feller je een ruit kiest, hoe meer zelfvertrouwen er nodig is om ermee weg te komen. Wil je een kostuum voor speciale gelegenheden, dan maak je met een felle ruit zeker geen slechte keuze. Zoek je eerder iets dat je elke week op kantoor wil dragen, zet je gedachten dan maar op een iets rustiger en minder opvallend model.

Verder bestaan ruiten in alle geuren en kleuren. Een ruit kan in dezelfde stof ook gecombineerd worden met een tweede kleur ruit of zelfs een prince de galle.

9905-blue-on-grey-fancy-prince-of-wales-check-medium-weight-suit-cloth-99-p

 

Visgraat

Large_0364113

Eén van de persoonlijke favorieten van Ruben O, de visgraat. Op enkele meters afstand zie je dit patroon niet, enkel als je dichterbij komt. Dat maakt de visgraat erg speels, terwijl het net zozeer als een klassieker kan gedragen worden. In het algemeen wordt een visgraat gedragen voor de meer feestelijke gelegenheden.

Fancy pattern

Top-Grade-Polyester-Viscose-Check-Jacquard-Suit-Inner-Lining-Fabric

Onder een fancy pattern verstaan we een gecombineerd patroon dat vooral contrasteert in structuur, niet per se in kleur. Een mooi voorbeeld is de jacquard. Dit patroon is zeer geschikt voor exclusieve avondkledij en de ideale manier om op een positieve manier uit de feestmassa te springen. Ook dit soort patronen zijn verkrijgbaar in allerlei maten en gewichten.

 

Conclusie

Ken je stoffen en weet wat je koopt. Bij de zoektocht naar het ideale kostuum focussen we dus niet enkel op de pasvorm. Ook de patronen en stoffen zullen van een 9 een 10 helpen maken.

Bij Ruben O geven we onze klanten graag advies over de mogelijkheden. Of het nu een comfortabel kantoorkostuum gaat of een eye-catcher voor een trouwfeest, onze ervaring stelt ons in staat een ideale selectie te maken voor onze klant uit de duizenden stoffen die we op voorraad hebben. Aan u de keuze…