Close

What’s the difference

Er is al veel over geschreven, maar vaak wordt er meer over gezwegen. Het binnenwerk van het jacket van een maatpak kan ‘fused’, ‘half canvas’ of ‘full canvas’ zijn. Voor de laatste komt dit concreet neer op het binnenwerk van de jas en lapels, waar zorgvuldig en met de hand een canvas in verwerkt wordt. Deze canvas is gemaakt van paardenhaar en zorgt niet alleen zorgt voor een meer natuurlijke val van de stof op het lichaam, maar zonder twijfel ook zorgt voor een ongekend comfort en vrijheid.

Naast de technische details zijn er nog diverse voordelen van canvas. Deze authentieke manier van pakken maken bestaat gelukkig nog steeds en staat haaks op de manier waarop de meeste kostuums gemaakt worden als een massa product.

De essentie om te kiezen voor een hand gemaakt full canvas jacket of pak is voor mij niet enkel één van kwaliteit, maar nog meer die van een cultuur en ambacht. Die cultuur en ambacht is belangrijk om te koesteren, ondersteunen en aan te bieden.

Bij de aanschaf van een nieuw maatstuk wordt vaak prijs als eerste parameter genomen, wat zeer te begrijpen is. Maar hoe bijzonder is het dat er zoveel mensen kiezen voor een kledingstuk zonder ziel, zonder verhaal en uiteindeljk vaak teveel betalen voor middelmatigheid?

Doorgaans wordt er teveel aandacht gespendeerd aan marketing, hypes en trends. Het zou in de eerste plaats juist moeten gaan over de constructie en kwaliteit. Er is aan zich niets mis met half canvas constructies, maar laat u dan ook niet verleiden tot dure, verfijnde stoffen. Het is alsof je een mooie sportwagen zou aanschaffen en er dan jeep banden zou ondersteken.

 

Uit mijn eigen ervaring heb ik geconstateerd dat wanneer klanten goed inlicht zijn over de verschillen en de achtergrond van een full canvas product, er ondanks de (terechte) meerprijs toch veel mensen voor gewonnen zijn. Iets wat mij oprecht steeds intens gelukkig maakt.

Vandaag heb ik het plezier om mijn nieuwe “unconstructed” jacket voor de eerste keer aan te trekken. Unconstructed wil zoveel zeggen als weinig tot geen binnenvoering. Een hand gemaakt full canvas stuk van ons Italiaanse atelier. De reden dat ik dit nu schrijf is er een van intens persoonlijk plezier. Dat eerste gevoel wanneer het jasje zich als een zacht geraffineerd deken perfect over mijn schouders en borst draperen. Een licht gevoel en souplesse die mij onzichtbaar omarmt. Dat bijzonder fijn gevoel van iets wat enkel weggelegd is voor de drager zelf. Telkens opnieuw sta ik versteld van het vakmanschap en de details. En uiteraard het geraffineerde gevoel.

Investeren in kwalitatief maatwerk is iets wat je in de eerste plaats voor jezelf doet. Gelukkig voelt u al snel dat u de juiste keuze hebt gemaakt.

U weet het en bent altijd welkom.

Koen