Close

Zomer kostuum: de tips van Ruben O

Zomer is in België een relatief begrip. Laat ons zomer daarom omschrijven als 25°C of meer. Want dan begint het voor velen onder ons te jeuken om die oude short weer van stal te halen. Om alle twijfels de wereld uit te helpen, geven we u enkele tips om stijlvol de zomer door te komen.

Eerst en vooral kan u perfect een maatpak of blazer dragen tijdens de zomermaanden. Velen denken dat het gewicht van de stof of de materiaalkeuze doorslaggevend is, maar dat is slechts gedeeltelijk waar. Dé grootste troef tijdens de zomermaanden: een ademend kledingstuk!

De ene stof is meer ademend dan de andere, maar ook de constructie van een blazer kan worden afgestemd op het klimaat. Voor de zomermaanden maken we bij Ruben O vaak ‘unconstructed jackets’. Dit zijn kostuumjasjes, blazers of sportscoats met een beperkte binnenvoering. Extreem ademend en licht om dragen dus.

Daarnaast zal een full-canvas maatpak in het algemeen veel meer ademen tov van een fused. Hierover gaven we al meer uitleg in onze andere blogpost: ‘Canvas vs. Fused’.

maxresdefault

 

Zomerstoffen

Tijdens warm weer is er niets zaliger dan dat lichte briesje door uw kleding te voelen. Door gebruik te maken van los geweven stoffen bekomt u dit optimaal. Als we spreken over een los geweven stof, spreken we voor alle duidelijkheid niet per se over linnen. Dit kan puur wol zijn, of een mix van wol. Maar even goed zijde, cashmere en polyamide kunnen hierin verwerkt worden. Bij Ruben O hebben we voornamelijk van Scabal enkele mooie collecties met los geweven zomerstoffen.

See-Through-Shirt-Fabric

Ook de kleur van de stof heeft een impact op het comfort. Lichtere kleuren zullen de zon weerkaatsen terwijl een donkere kleur deze zal absorberen.

Schermafdruk 2016-03-30 13.16.52

Eenmaal u uitkomt bij de los geweven stoffen kan u ook nog een keuze maken betreffende gewicht. Dankzij moderne weeftechnieken zijn deze stoffen namelijk ook verkrijgbaar in prachtig afgewerkt lichte variaties.

To linnen or not to linnen?

Linnen is dankzij zijn lichte gewicht en structuur altijd een zomer klassieker geweest. Zoals algemeen geweten is linnen echter erg kreukgevoelig. Een linnen maatpak of blazer zal na een dag dragen behoorlijk gekreukt zijn. Maar voor sommigen is die nonchalante look net een pluspunt.

Persoonlijk raad ik linnen aan om te verwerken in bijvoorbeeld een leuke zomerbroek. Een volledig kostuum of blazer is mogelijk, maar enkel gericht naar de liefhebber.

Schermafdruk 2016-03-30 13.18.28

Zijde & Cashmere

Zijde en cashmere zijn in het algemeen materialen die tijdens het ganse jaar gedragen kunnen worden. In een écht warm klimaat zou ik cashmere niet meteen aanraden, zijde zou wel kunnen. Naar Belgische normen zijn beide stoffen echter een leuke optie tijdens de zomermaanden. Nota: houdt u toch van cashmere, ga dan in het zomer seizoen voor een mix van fijne wol met cashmere.

Snit van een zomer kostuum

Ik ben een grote fan van een gilet, maar tijdens warme zomerdagen kan dit soms te warm zijn. Een modieuze 2-button vest met een licht hemd uit Egyptisch katoen is de koelste keuze. En uiteraard mag er tijdens die hete dagen ook al eens een knopje meer open.

Schermafdruk 2016-03-30 13.20.21

Accessoires

Niet enkel om jezelf te beschermen tegen de zon, maar ook om een leuke look samen te stellen, zijn accessoires weer de kers op de taart.

De panama hoed is voor mij een all-time favourite. De hoeden passen niet enkel geweldig bij zowat elke kledingstijl, het brengt een gesofisticeerde elegantie in het spel. Pure klasse wat mij betreft.

Ook een leuke zonnebril met een sterke UV polarisatie is aangeraden en kan uw outfit er enkel meer compleet laten uitzien.

Als het aankomt op stropdassen, zeg niet meteen nee. Ik ben het ganse jaar door een bijzonder grote fan van geweven dassen, maar eigenlijk komen deze in de zomer nog het best tot zijn recht. Het onderlijnt het casual karakter van de outfit, zonder in te boeten aan klasse.

Ziezo, dan hebt u bij deze geen excuses meer om niet stijlvol voor de dag te komen, ongeacht de temperatuur.

PicMonkey Collage